Prijzen exclusief btw en je toch aan de wet houden

Veel hostingbedrijven leveren hun diensten vooral aan zakelijke klanten (B2B) en hebben daarnaast ook een groep consumenten als klant (B2C). Als je meeste klanten B2B zijn, dan is het ook logisch dat je de prijzen van je diensten op je website exclusief btw vermeldt. B2B klanten betalen – een paar uitzonderingen daargelaten – namelijk feitelijk geen btw.

Zodra je je diensten als hostingbedrijf ook aan B2C klanten levert je speciaal voor die klanten je prijzen inclusief btw moet vermelden op je website. Daarnaast kun je dan natuurlijk ook de prijzen exclusief btw vermelden. Al is het vermelden van beide prijzen naast elkaar voor de meeste hostingbedrijven ook niet iets zijn waar ze op zitten te wachten.

De reden waarom je zodra je aan B2C klanten diensten levert je prijzen inclusief btw moet vermelden is in de eerste plaats dat je klant moet weten wat de dienst hem gaat kosten. Dat is niet alleen normaal. Ook juridisch is het verplicht om aan een B2C klant de daadwerkelijke prijs inclusief btw te tonen.

Waar het dus om gaat is dat het aanbod voor B2C klanten altijd inclusief btw moet zijn. Of te wel zodra je je diensten aan een B2C klant aanbiedt moet de prijs altijd inclusief btw zijn. Wanneer je de bewuste diensten echter alleen en expliciet aan B2B klanten levert voor die prijs, dan mag de prijs die je vermeldt wel exclusief btw zijn.

Een oplossing om de prijzen op je website standaard exclusief btw te vermelden is door aparte pagina’s te maken met het aanbod voor B2B klanten (exclusief btw) en B2C klanten (inclusief btw). Dat kunnen dan feitelijk dezelfde pagina’s zijn met exact dezelfde diensten en als enige verschil de prijzen inclusief en exclusief btw en de mededeling op welke doelgroep (B2B of B2C) het aanbod is gericht.

Sommige hostingbedrijven hebben nu al een “btw-switch” op hun website staan waarmee de klant de prijzen met één druk op de knop van exclusief naar inclusief kan veranderen. Die oplossing is mijns inziens niet afdoende. Het probleem is namelijk dat het aanbod op de pagina namelijk wel op de B2C klant is gericht en de dienst dus wél aan de B2C klant wordt aangeboden met een prijs exclusief btw.

Het verschil met de oplossing die ik voorstel is, dat je tegen de klant zegt, dit aanbod is alleen voor B2B klanten. Indien u een B2C klant bent, moet u naar een andere pagina waar u het aanbod vindt dat op u als B2C klant is gericht. Dat is een subtiel en toch belangrijk verschil omdat het aanbod op B2B klanten is gericht en daarom ook de genoemde prijzen (exclusief btw) niet relevant zijn voor hem.

Hoe het idee werkt kan geïllustreerd worden aan de hand van een mooie glossy brochure die je voor je diensten maakt. Je richt je met je bedrijf zowel op B2B als B2C klanten. Daarom besluit je de brochure in twee versies uit te brengen met als enige verschil dat er op de voorkant van de eerste versie staat “Ons aanbod voor zakelijke afnemers” staat en de prijzen in de brochure exclusief btw zijn en de tweede versie staat “Ons aanbod voor consumenten” en zijn de prijzen in de brochure inclusief btw. Natuurlijk vermeldt je ook in de brochures dat de prijzen exclusief of inclusief btw zijn.

In beide gevallen kan een B2C klant die op de pagina met het B2B aanbod is of de B2B brochure in zijn handen heeft een bestelling plaatsen. Echter is het op dat moment de klant die willens en wetens een bestelling plaats op basis van een aanbod dat niet voor hem bestemd is. Dat je de bestelling wel accepteert is logisch want je gaat als ondernemer geen omzet laten liggen omdat de klant zijn bestelling doet op basis van het verkeerde aanbod met prijzen exclusief btw.

Het is daarom wel belangrijk dat de pagina met het aanbod voor B2C klant met prijzen inclusief btw makkelijk te vinden is op de website. Het mag namelijk ook niet zo zijn dat de klant gedwongen wordt zijn bestelling via de B2B pagina te plaatsen omdat de B2C pagina niet te vinden is. Hoe je de oplossing feitelijk implementeert in je website is daarom heel belangrijk.

Een logische vraag is in hoeverre de oplossing die ik in dit artikel beschrijf er voor zorgt dat je als hostingbedrijf aan de wet houdt met betrekking tot prijzen inclusief of exclusief btw. De enige manier waarop je dat volledig zeker weet is door altijd (ook) de prijs inclusief btw te vermelden of simpelweg niet aan B2C klanten te leveren. Al verwacht ik dat wanneer deze oplossing goed wordt geimplementeerd door jouw hostingbedrijf, je je daarmee houdt aan de wet.

Het belangrijkste is dat je je verantwoordelijkheid neemt als hostingbedrijf. Hoe je dat doet maakt niet zoveel uit. Er zijn mogelijk meer goede oplossingen te bedenken met hetzelfde resultaat. Het belangrijkste is om een oplossing te vinden die zowel voldoet aan de wettelijke verplichtingen en de dagelijkse praktijk als ondernemer en voor ogen te houden dat deze wettelijke verplichtingen zijn bedoeld om de consument te beschermen.

mr. Arnout Veenman
Initiatiefnemer ISPGids.com